Nu gör Jens 28 det Storebro borde göra!

mars 11, 2010

Review Designs vision från 2006 blir verklighet! Nu finns de första serieproducerade hybridbåtarna på Båtmässan Allt för sjön. Långa, slanka och lätta båtar med mindre motorer och ljudlös eldrift.

Den varumärkesstrategi för Storebro Royal Cruisers som Martin Sjöman föreslog för ägaren Nimbus i december 2006 blev inte verklighet då, men nu kommer verkligheten ikapp visionen. Den konceptbåt som gjordes inom ett magisterarbete på Konstfack visade hur Storebro kunde stärka sitt varumärke och erbjuda sina kunder en helt ny båtupplevelse. Nu finns Jens 28 Craft på båtmässan Allt för Sjön. Den nya båten har fått stor uppmärksamhet, och bygger på precis samma grundtankar:

Comparison of Jens 28 Hybrid Craft and Storebro concept 2006-7

De flesta svenska båtägare värderar naturupplevelser högre än fartupplevelser, och de flesta moderna båtar fungerar illa i ”komfortfart” på grund av planingströskeln. Båtkonceptet för Storebro, Cruise 475, var en lång och lätt dieselhybrid med ljudlös elmotor, inspirerad av det tidiga 1900-talets slanka och lättdrivna motorjakter.

Jens 28 Craft är nominerad till Årets Nyhet på mässan med denna beskrivning:

Hybriddriven båt med ett flertal designfinesser. Skrovform som ger låg vågbildning och låg dieselförbrukning. God ljuddämpning vid dieseldrift och ljudlös gång vid eldrift. Ingen användning av teak eller andra tropiska träslag.

Juryn säger: ”Hybriddriven båt med en intressant nytänkande design och ett mjukt skrov anpassad för lägre farter”

Varumärkesstrategin som utvecklades för Storebro under 2006 baserades på en omfattande undersökning av vilka värden och upplevelser nordiska ägare av större motorbåtar egentligen söker. Storebros kunder är i de allra flesta fall äldre, och har inte sällan varit seglare tidigare. Knappast förvånande att Jens Östman ritade segelbåtar innan han skapade Jens 28.

Se en presentation av designstrategin och båtkonceptet för Storebro.

Lycka till Jens 28! – och Storebro! I lyxsegmentet finns fortfarande inga ljudlösa hybridbåtar, och Storebros kunder skulle älska det!

One Response to “Nu gör Jens 28 det Storebro borde göra!”

  1. johan skriver:

    Fin båt. Märkligt att det är inte fler som gör gröna båtar.