Nokia höjer blicken och stärker fokus på användarupplevelsen!

april 6, 2010

Nu pratar Nokia vision och användarupplevelser! En logisk följd av Nokias beslut att förvandlas till ett tjänsteföretag. Kan designstrategi och designtänkande hjälpa Nokia till bättre användarupplevelser i Symbian 3 och Meego?

Som designstrateg är det roligt att höra Nokias karismatiska marknadschef Anssi Vanjoki tala om sin vision för framtiden! I Ny Tekniks stora artikel ”Här är Nokias 4 största missar” nämns att kvalitet numera handlar mer om användarupplevelsen än om produktionsteknik. Det hela bygger på en intervju med Vanjoki kring misslyckandet med N97:an. Läs hela artikeln här.

Anssi Vanjokki Nokia EVP Marketing

Vanjoki berättar att den viktigaste lärdomen vad gäller ”experience quality for the consumers” är att ”det inte handlar om kvalitetskontroll vid slutet av tillverkningsprocessen, utan om kvalitetskontroll när man först börjar sätta upp en plan för hela utvecklingen”. Jag tolkar glatt in precis det budskap som jag och alla andra designstrateger försöker få fram: Man måste utgå ifrån den önskade upplevelsen för användaren, och sedan ha den bilden med sig genom hela design och utvecklingsprocessen – Tekniken (i det här fallet Symbian) är ett medel och inte ett mål i sig.

Se hela intervjun på Mobile Industry Review. Del tre av intervjun är riktigt intressant. Där avslöjar Anssi Vanjoki att hans vision för framtidens mobiler är att skapa ”the possibility for people to live in the media”, och att den virtuella världen kommer att bli lika verklig som den fysiska. Användargränssnittet som ska ge oss den här upplevelsen kommer att vara en karta.

(Bild från videoinspelning av Ben Keighran)

2 Responses to “Nokia höjer blicken och stärker fokus på användarupplevelsen!”

  1. admin skriver:

    Ha, ha! Vilken underbar liten guide!
    - Det svåra är att behålla fokuset här i användarupplevelsen när tekniken kommer in. Många företag har utvecklingsprocesser som nära nog omöjliggör ett sådant arbetssätt då upplevelseaspekterna inte finns med i projektets målsättningar…